Monday, September 8, 2014

Dapur Biar Berasap , Periuk Hanya Satu !

Gajet Dapur   I  Teks : Afdalila Abas


Pagi senyum, tengahari senyum dan malam pun saya terus tersenyum.

Senyuman ini tanda kesyukuran kerana suami susah makan di luar atau beli bungkus dari mana-mana restoran dan kedai makan. Hanya kerana gajet-gajet dapur yang saya ceritakan tempoh hari dalam entry berkisar hobi saya.

Suami menghadiahkan gajet istimewa ini ketika kami sibuk mengemas rumah untuk berpindah hujung tahun lepas, dari kota kinabalu ke pergunungan puncak kinabalu. Dalam kelam-kabut suasana mood berhijrah dan kecamuk jiwa terpaksa tinggal berasingan sementara beberapa bulan akan datang, sebuah hadiah mengubah suasana menjadi ceria.

Cukup luar biasa dan mempesona!



Ulasan dari blogger terkenal: Ben Ashaari

Tidak sempat bosan dengan pelbagai pilihan resepi untuk dimasak, saya layakkan diri menceburi  bidang masakan dan mengajar memasak. Bagaikan mimpi, walaupun saya suka memasak. suami pula suka makan. Mengajar dan mengadakan kelas semudah ini tidak pernah saya fikirka sebelum ini. Periuk ini sememangnya memberi keyakinan diri kepada semua wanita untuk berdansa dengan tarian rempah dan rencah apa jua masakan.

Lihat sahaja senarai resepi dari seorang chef yang  kini menjadi mentor masakan saya online, Chef Riz :

Buku 1 (42 resepi) :
  1. -nasi arab
  2. -nasi goreng daging
  3. -nasi goreng cina
  4. -nasi dagang
  5. -nasi tomato
  6. -pulut kuning
  7. -pulut lemak
  8. -wajik
  9. -nasi lemak istimewa
  10. -nasi masam manis
  11. -pulut kelapa
  12. -ayam panggang
  13. -ayam panggang ala tom yam
  14. -daging panggang nanas
  15. -sardin
  16. -ikan kukus ulaman
  17. -daging masak hitam
  18. -daging jintan
  19. -ikan kukus masam manis
  20. -stew tulang
  21. -lemak cili api ayam dengan rebung
  22. -kari kuning ikan
  23. -gulai minang nangka
  24. -ayam masak berempah
  25. -dodol
  26. -dodol pandan
  27. -bingka jagung
  28. -apam pisang kukus
  29. -koleh jagung bakar
  30. -kaswi lapis
  31. -puding roti bercoklat
  32. -kek pandan
  33. -kek nanas
  34. -kek coklat
  35. -kek oren
  36. -kek gula hangus
  37. -spaghetti goreng
  38. -bihun goreng kampung
  39. -mi goreng ala kampung
  40. -kuihtiaw goreng
  41. -mi sanggul goreng
  42. -bihun goreng putih


Buku2 (50 resepi) :
  • 1. Nasi sunquick noxxa
  • 2. Nasi briyani noxxa
  • 3. Nasi madu tiga noxxa
  • 4. Nasi daging noxxa
  • 5. Bubur pulut hitam noxxa
  • 6. Nasi lemak kukus noxxa
  • 7. Pulut inti noxxa
  • 8. Pulut manis kelapa noxxa
  • 9. Bubur kacang durian noxxa
  • 10. Bubur lemak pedas noxxa
  • 11. Bubur asyura noxxa
  • 12. Bihun goreng kerabu noxxa
  • 13. Makaroni bakar noxxa
  • 14. Spiral pasta goreng cendawan noxxa
  • 15. Spiral pasta ala asia noxxa
  • 16. Nasi kukus dengan ayam dan cendawan noxxa
  • 17. Ayam bakar lada hitam noxxa
  • 18. Ikan bakar dengan sambal tomato noxxa
  • 19. Ikan pari bakar dengan salsa kantan noxxa
  • 20. Kambing bakar dengan sos cheesymayo noxxa
  • 21. Daging tajau hill noxxa
  • 22. Sup tomato bebola daging noxxa
  • 23. Lemak putih labu dengan pucuknya noxxa
  • 24. Daging kerbau steak spices noxxa
  • 25. Ayam percik noxxa
  • 26. Lala ‘steam’ cili padi noxxa
  • 27. Ayam kejintan noxxa
  • 28. Kuzi kambing noxxa
  • 29. Kerang lemak merah noxxa
  • 30. Ketam masak kerutuk noxxa
  • 31. Sotong masak bawang noxxa
  • 32. Kari tulang dengan rebung madu noxxa
  • 33. Udang singgahsana noxxa
  • 34. Sotong asam pedas noxxa
  • 35. Sup siam kerang noxxa
  • 36. Ayam bakar madu lemon noxxa
  • 37. Udang mentega saffron noxxa
  • 38. Dalca sayuran noxxa
  • 39. Sayur campur bakar berkeju
  • 40. Sup cendawan swiss brown dengan tauhu noxxa
  • 41. Kentang masala noxxa
  • 42. Sambal daging kantan noxxa
  • 43. Lopis ala noxxa
  • 44. Bingka gula merah noxxa
  • 45. Puding roti bakar berlauk noxxa
  • 46. Pizza tuna noxxa
  • 47. ‘wraps’ berinti pepperoni bakar noxxa
  • 48. Brownies coklat lapis pisang noxxa
  • 49. Kek oats noxxa
  • 50. Bubur aneka rasa noxxa
Daging dan tulang yang dimasak begitu lembut dan menggiurkan, tidak lagi saya perlu mengambil masa yang lama dan menggunakan gas atau tenaga elektrik yang banyak. Sayur terjaga kualiti hanya perlu stim seminit dua sahaja sudah memadai.

KEISTIMEWAAN : 
  • Pilihan Tekanan Tinggi & Rendah. @ Hi-pressure, Low-pressure 
  • Pelbagai fungsi – Masak Perlahan, Mengukus, Menumis. @ Slow Cooker, Steam, Stir-fry 
  • Memanas semula dan memastikan makanan sentiasa hangat. @Reheat 
  • Pelewat Masa sehingga 8 jam. @ Delay Timer 
  • Periuk tidak melekat 8L. @ Non-stick Saiz periuk bahagian dalam 
  • Diameter : 26.2cm - Height : 17.5cm (boleh tanak 16 cawan beras) 7minit sahaja

TESTIMONI : 

-Boleh membuat Pop-corn
-Masak kek kukus 
-Masak Dodol & Halwa Maskat
-Buat sendiri Sardin , begedil 
-Rebus daging, tulang & ekor dalam masa yang singkat , sangat lembut
-Masak@goreng Bihun dlm masa yg singkat 
(tidak perlu tos bihun , masuk terus dalam periuk)
-Masak Nasi biasa & nasi beriani dalam masa 7 minit 
(tidak termasuk masa prepare – masuk tak perlu dimasak masukkan beras terus) 
-memasak sup tulang @ sup ekor, cuma memakan masa lebih kurang 40 minit sahaja
-Untuk merebus telur dlm 52 biji muatan penuh, kita cuma memerlukan 1 minit shj 

Gambar-gambar masakan saya dan kelas santai yang telah diadakan .

Chicken chop 20minit

Ayam golek 40minit (sekaligus 2ekor)

kek minyak atau apam telur kukus 15minit

Nasi himpit 15minit

Belajar, masak kemudian makan.

semua ibu-ibu membawa periuk masing-masing
 ,turut datang kawan dan keluarga.

16 cawan nasi sekali masak,
 open house pun sempat dan cepat untuk
buat macam-macam lauk

kek sarang semut kegemaran

3minit menyiapkan meehun goreng
menggunakan  steam


Wanita berkerjaya ataupun suri rumah wajib memilikinya.
Hubungi saya untuk maklumat lanjut . 
Facebook Chef Afdalila Abas .

Ayuh sertai komuniti , Mari memasak bersama Noxxa :)

Periuk ni adalah sihat, selamat dan cepat! 


4 comments :